• Αθανάσιος Αναστασίου

    Ο Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας. Πήρε το πρώτο του Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας και Σήματος στο Πανεπιστήμιο Newcastle upon Tyne και το δεύτερο στη Βιοϊατρική Τεχνολογία το 2009 (Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΜΠ). Tο 2015 έλαβε το διδακτορικό του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 2011 είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα συμμετέχει στην διδασκαλία εργαστηρίων στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων του εργαστηρίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κινούνται στις περιοχές της ανάλυσης ιατρικής εικόνας και σήματος, την ασφάλεια των ιατρικών δεδομένων και έχει μεγάλη ευχέρεια στην χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων ανάπτυξης εφαρμογών (και mobile) και βάσεων δεδομένων (Visual Studio, C#, Java, SQL, scripting languages κτλ). Είναι μέλος του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE-IEMBS), του Institution of Engineering and Technology (IET) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

  • Θέλμα Ανδρούτσου

    Η Θέλμα Ανδρούτσου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το Μάρτιο του 2017. Η διπλωματική της εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και αφορούσε την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού συστήματος υποστήριξης κλινικών αποφάσεων με τη χρήση μεθόδων επεξεργασίας εικόνων και μηχανικής μάθησης. Από το 2017 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Δημήτριο Κουτσούρη. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, με την τεχνική της εμπειρία να επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη λογισμικού και την υλοποίηση web και mobile εφαρμογών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την Πληροφορική Υγείας και τον τομέα της Συναισθηματικής Υπολογιστικής (Affective Computing), ενώ η διδακτορική της έρευνα επικεντρώνεται στην αυτόματη ανίχνευση στρες.

  • Ελευθερία Βελλίδου

    Η Ελευθερία Βελλίδου, γεννήθηκε το 1968. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, τηλεπικοινωνιακής κατεύθυνσης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο εξωτερικό (Αγγλία) στον τομέα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην διαχείριση καινοτομίας στην τεχνολογία. Εργάστηκε για πάνω από 15 χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη (Intracom) αλλά και στην υλοποίηση μεγάλων τηλεπικοινωνιακών έργων, συμπεριλαμβανομένων και έργων Α.Σ.Σ.Κ, στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό (Βαλκάνια, Αφρική, Μ. Ανατολή). Από το 2009 είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ για το οποίο εκπονεί ερευνητικά έργα, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Την διετία 2015-2017 διετέλεσε διευθύντρια τεχνολογίας για την HST – Τέρνα Ενεργειακή για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στην Αθήνα. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  • Ιωάννης Κάκκος

    Ο Ιωάννης Κάκκος έλαβε πτυχίο πτυχίο Φυσικής (2013) από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μεταπτυχιακό δίπλωμα (2015) Βιοϊατρικής Τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διδακτορικό στη γνωστική νευρομηχανική (2021) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Νευροτεχνολογίας της Σιγκαπούρης (SINAPSE) παίρνοντας μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Σήμερα κατέχει θέση μεταδιδακτορα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει 34 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων και συμμετέχει ενεργά σε πολλαπλά έργα Έρευνας και Ανάπτυξης. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, η μελέτη των γνωστικών συστημάτων και διαδικασιών και η ανάπτυξη τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία εικόνας και σήματος.

  • Ιωάννης Κουρής

    Ο Δρ. Ιωάννης Κουρής έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών το 2005 (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα στη Βιοϊατρική Μηχανική το 2008 (Πανεπιστήμιο Πατρών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και το Διδακτορικό του το 2012 (Πανεπιστήμιο Πατρών & Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Από το 2008 είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μηχανικής του ΕΜΠ και έχει επίσης εμπειρία στην ανάπτυξη ιατρικού λογισμικού σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε λύσεις διαχείρισης χρόνιων ασθενειών (Διαβήτης, ΧΑΠ, Νόσος Πάρκινσον, Νόσος Αλτσχάιμερ), Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, αναγνώριση δραστηριότητας, τηλεϊατρικές τεχνολογίες και mHealth. Έχει επίσης εμπειρία στην ενσωμάτωση ασύρματων τεχνολογιών σε εφαρμογές υγείας, όπως εργαλεία διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μητρώων Υγείας και αναγνώριση φυσικής δραστηριότητας με χρήση ασύρματων αισθητήρων και φορητών συσκευών. Δραστηριοποιείται σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην υγεία ως ερευνητής και τεχνικός διευθυντής. Έχει δημοσιεύσει 10 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και 13 εργασίες σε συνέδρια.

  • Γεώργιος Λάμπρου

    Ο Δρ. Γεώργιος Λάμπρου είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και ερευνητής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μηχανικής, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι Διπλωματούχος Βιολόγος και ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Philipps-Universität, της πόλης Marburg Γερμανίας, με ειδίκευση στην εμβρυολογία και νευροχημεία. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στον τομέα της «Δημόσιας Υγείας» και εξεπόνησε τις διδακτορικές του σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπου ασχολήθηκε με την πολλαπλασιαστική δυναμική των νεοπλασιών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και τη μεταφορά της πληροφορίας κατά τη μεταγραφή, χρησιμοποιώντας μαθηματικά εργαλεία και τη θεωρία της κβαντομηχανικής αντίστοιχα. Έχει συγγράψει περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα και σχέδια. Έχει συμμετάσχει και έχει διαχειρισθεί 22 ερευνητικά προγράμματα της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: 116 ερευνητικές εργασίες, 75 ανασκοπήσεις, 39 ερευνητικές εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων, 87 περιλήψεις σε πρακτικά συνεδρίων, 53 περιλήψεις σε συμπληρωματικά τεύχη περιοδικών, 56 προφορικές παρουσιάσεις σε συνέδρια, 20 κεφάλαια σε βιβλία, 4 μονογραφίες και ένα βιβλίο. Η αρθρογραφία του έχει λάβει περισσότερες από 2300 αναφορές.

  • Η Ρανώ Μαντά έλαβε το διδακτορικό της τον Απρίλιο του 2023 στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ. Αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2017 με θέμα διπλωματικής εργασίας «Πλατφόρμα Ελέγχου Αναγκαιότητας Συνταγογράφησης Εξετάσεων» στον Τομέα Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Στόχος της πλατφόρμας ήταν η συνεισφορά στην αέναη προσπάθεια για την καλυτέρευση της απεικονιστικής διερεύνησης και διάγνωσης των ασθενών, διευκολύνοντας Ιατρούς και Οργανισμούς παροχής Ιατρικής περίθαλψης. Τα έτη 2015-2016 ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας Προμηθέας και η οδηγός του πρωτοτύπου ηλεκτρικού οχήματος χαμηλής κατανάλωσης «Πυρφόρος». Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από εθελοντές προπτυχιακούς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του τμήματος ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Έχει ισχυρό υπόβαθρο στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων, ισχυρές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, είναι συνεργάσιμη με εστίαση στην υλοποίηση του στόχου, με αίσθηση επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Επίσης διαθέτει προγραμματιστικές γνώσεις που αφορούν τις γλώσσες R, C++, C#, Python, MATLAB, JavaScript, HTML, CSS και jQuery.

  • Κωνσταντίνος Μπρόμης

    Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπρόμης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διαπρέπει στον τομέα της πληροφορικής της υγείας με έμφαση στη δημιουργία συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων. Συνδυάζοντας την ικανότητά του στην ανάπτυξη λογισμικού και τη μηχανική μάθηση, έχει προσφέρει καινοτόμες λύσεις που βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Χωρίς να περιορίζεται στο πεδίο της τεχνολογίας, η επιστημονική του συμβολή επεκτείνεται στον τομέα της γνωστικής νευροεπιστήμης της μνήμης, όπου το έργο του είχε σημαντικό αντίκτυπο. Στα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται επίσης μια πρωτοποριακή έρευνα για την κατανόηση της διαταραχής μετατραυματικού στρες, γεγονός που σηματοδοτεί το εκτεταμένο αποτύπωμά του τόσο στο τεχνολογικό όσο και στο ψυχολογικό τοπίο της υγείας.

  • Θεόδωρος Οικονομόπουλος

    Ο Θεόδωρος Οικονομόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Απέκτησε πτυχίο Bachelor το 2001, στην Ηλεκτρονική Μηχανική και την Επιστήμη Υπολογιστών (Electronic Engineering and Computer Science) από το πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2003 απέκτησε τίτλο MSc στην τεχνολογία του διαδικτύου (Internet Technology) από το ίδιο ίδρυμα. Το 2014 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μετά από την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Μεθοδολογίες Διόρθωσης και Ευθυγράμμισης Οδοντιατρικών Δεδομένων με Χρήση Εξελιγμένων Τεχνικών Επεξεργασίας Εικόνων». Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής και μετά την αναγόρευσή του σε διδάκτορα, πραγματοποίησε συνολικά 12 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και 8 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια.

    Στα ερευνητικά του ενδιαφέρονται συγκαταλέγονται η επεξεργασία και η οπτικοποίηση ψηφιακών εικόνων, η βιοπληροφορική, η επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, οι τεχνικές μετάδοσης δεδομένων, η αναγνώριση μοτίβων και ο σχεδιασμός γραφικών διεπαφών. Έχει εμπειρία πλέον των 15 ετών στον προγραμματισμό (C, C++, C#, Java, Visual Basic) και έχει εργαστεί στις εταιρίες Intracom, ISI Hellas και Micro2gen, Τέλος, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων.

  • Μαριλένα Ταρούση

    Η Μαριλένα Ταρούση είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από τον Οκτώβριο του 2015, προετοιμάζει και διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα «Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας» και «Μετρήσεις και Έλεγχοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία». Έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιοϊατρική Μηχανική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Πανεπιστήμιο Πατρών). Έχει συμμετάσχει σε έργο ΕΣΠΑ (2014-2015) με θέμα τη διαχείριση της απογραφής βιοϊατρικών μηχανημάτων, την ανάπτυξη υποσυστήματος διαχείρισης βιοϊατρικής τεχνολογίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας (ΕΣΥ) και την ενσωμάτωση των υποδομών πληροφορικής για την αξιολόγηση και τη διαχείριση της τεχνολογίας της υγείας. Έχει επίσης συμμετάσχει στη δράση RISE (MS200) του Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα στο έργο PROPHETIC, ένα έργο που είχε ως στόχο την «εκμετάλλευση» προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για την ανάπτυξη μιας «έξυπνης» υποδομής για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της νόσου του Πάρκινσον. Έχει ισχυρό υπόβαθρο στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων, στη Ανάλυση Βιοϊατρικών Σημάτων και στη Μαθηματική Μοντελοποίηση. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν επίσης τη μοντελοποίηση Φυσιολογικών Συστημάτων, την ανάπτυξη Οντολογιών και την προσομοίωση Βιολογικών και Βιοϊατρικών Συστημάτων.