• Δήμητρα Αμοιρίδου

    Η Δήμητρα Αμοιρίδου αποφοίτησε το 2018 από το τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε εκεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με ειδίκευση στη Στατιστική και Μοντελοποίηση. Επιπλέον, το 2020 έλαβε το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών από το University of Nottingham με θέμα: Computational neuroscience, cognition, and AI. Από το 2021 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την στατιστική ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων και σημάτων του εγκεφάλου, την εφαρμογή αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και βαθιάς μάθησης στην εξαγωγή ιατρικών συμπερασμάτων, τη μελέτη της λειτουργικής συνδεσιμότητας του εγκεφάλου και τη θεωρία γράφων.

  • Βασίλειος Αποστολάκος

    Ο Αποστολάκος Βασίλειος γεννήθηκε το 1986 στη Σπάρτη Λακωνίας. Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ειδίκευση στη Στατιστική. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές το 2016, παρακολουθώντας με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Business Mathematics” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) σε συνεργασία με το τμήμα Μαθηματικού και το τμήμα Οικονομικού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2017 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή και είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Έχει αναλάβει καθήκοντα διδασκαλίας εργαστηρίων στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, στη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα "RETENTION", ένα έργο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας που θα υποστηρίζει την ενισχυμένη κλινική παρακολούθηση και τις παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της κλινικής διαχείρισης των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, τη μείωση της θνησιμότητας και των ποσοστών νοσηλείας τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ασφάλειας και της ευημερίας τους. Επίσης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα "BIO-PHOENIX", ένα καινοτόμο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο σχετίζεται με την ανακατασκευή σύνθετων λογισμικών συστημάτων, σε περίπτωση ολικής εσωτερικής πτώσης ή εξωτερικής βλάβης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τομείς όπως τα Μαθηματικά, τη Στατιστική, τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, τη Βιοπληροφορική και την Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας.

  • Θεόδωρος Π. Βαγενάς

    Ο Θεόδωρος Π. Βαγενάς έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών στον Τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα Διατμηματικό ΠΜΣ στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Ευφυή Συστήματα - Μεθοδολογίες Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Εφαρμογές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η διπλωματική του εργασία αφορούσε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αλγορίθμου Meanshift με Locality Sensitive Hashing με χρήση CUDA. Ενώ η μεταπτυχιακή του διατριβή αφορούσε «Μελέτη δικτύων βαθιάς μάθησης για την ευθυγράμμιση ιατρικών εικόνων (MRI) για την οστεοαρθρίτιδα γονάτου». Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στη Βιοϊατρική Μηχανική και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ιατρική Απεικόνιση στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ιατρική Απεικόνιση, Ανάλυση 3D ιατρικών εικόνων, τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, τη Μηχανική Μάθηση και τα μοντέλα και τους αλγόριθμους που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού σε C/C++, CUDA, Python και Matlab. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα για το Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών (ICCS) στην Αθήνα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

  • Νικόλαος Βασιλείου

    Ο Νικόλαος Βασιλείου αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2017. Η διπλωματική του εργασία «Μελέτη συστήματος διαχείρισης μπαταρίας μολύβδου-οξέος και ανάπτυξη οικιακού συστήματος διαχείρισης ενέργειας με χρήση μπαταρίας» αναλύει τις βασικές λειτουργίες ενός συστήματος διαχείρισης μπαταρίας και προτείνει ένα σύστημα διαχείρισης οικιακής ενέργειας με χρήση μπαταρίας, το οποίο ελαχιστοποιεί το κόστος της οικιακής ενεργειακής κατανάλωσης. Από το 2020 είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν την επεξεργασία και ανάλυση απεικονίσεων μαγνητικής τομογραφίας, ενώ αναπτύσσει έναν αλγόριθμο αυτόματης τμηματοποίησης του θαλάμου του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων διαθέτοντας ισχυρό υπόβαθρο στην ανάπτυξη λογισμικού, το σχεδιασμό συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων, την υλοποίηση web εφαρμογών και στη διαμόρφωση-διαχείριση ιατρικών βάσεων δεδομένων, βασισμένων στο διεθνές πρότυπο FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources).

  • Ιωάννης Βεζάκης

    Ο Ιωάννης Βεζάκης είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Αποφοίτησε το 2019 με τίτλο Διπλωματικής Εργασίας «Ανίχνευση αγγειοδυσπλασιών σε ροή βίντεο ενδοσκοπικής κάψουλας». Έκτοτε είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας με κύριο αντικείμενο την χρήση Μηχανικής Μάθησης για την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση ιατρικών εικόνων, με σκοπό τον εντοπισμό και διάγνωση παθολογιών, καθώς και την πρόγνωση ασθενών.

  • Κώστας Γεωργάς

    Ο Κωνσταντίνος Γεωργάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τον Ιούνιο του 2022. Η διπλωματική του εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και αφορούσε την άμεση και έγκυρη παρέμβαση στην ψύχωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Από το 2022 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Ματσόπουλου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μηχανική μάθηση, μοντέλα και αλγόριθμους βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, ανάλυση τρισδιάστατων ιατρικών εικόνων, ιατρική απεικόνιση, υλοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών και δημιουργία-διαχείριση ιατρικών βάσεων δεδομένων, σύμφωνα με το διεθνές ιατρικό πρότυπο FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources). Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για το Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ICCS) με έδρα την Αθήνα.

  • Ολυμπία Γιαννακοπούλου

    Η Ολυμπία Γιαννακοπούλου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2017 με θέμα διπλωματικής εργασίας «Διαχωρισμός ακουστικών βιοσημάτων με χρήση της μεθόδου periodic component analysis (πCA)» στον Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορίας. Στόχος της διπλωματικής εργασίας ήταν η συνεισφορά στην προσπάθεια για την βελτίωση της ανάλυσης των συνιστωσών των ακουστικών βιοσημάτων, προερχόμενων από συστοιχιά πιεζοηλεκτρικών κρυστάλλων, με στόχο την διαρκή μείωση του κόστους και βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων στην παροχή Ιατρικής περίθαλψης. Τον Νοεμβριο του 2017 ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως RF Μηχανικός στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, όπου και εργάστηκε για ένα χρόνο. Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει ισχυρό θεωρητικό και τεχνικό υπόβαθρο στις περιοχές της Ανάλυσης Σήματος, Αναγνώρισης Προτύπων, Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και ισχυρές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ομαδικό πνεύμα και προσήλωση στην υλοποίηση του στόχου. Επίσης, διαθέτει προγραμματιστικές γνώσεις που αφορούν τις γλώσσες C, C++, Python, JavaScript, HTML, CSS, jQuery, MATLAB, Assembly, SQL, MySQL.

  • Κωστάκης Γκιάτης

    Ο Γκιάτης Κωστάκης αποφοίτησε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 2016. Η διπλωματική του εργασία διεξήχθη στο εργαστήριο Biomedical Imaging Group υπό τον καθηγητή Ματσόπουλο Γεώργιο και αφορούσε τις αλλαγές στα εγκεφαλικά δίκτυα που μπορούν να παρατηρηθούν σε δεδομένα fMRI από ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Τα αποτελέσματα της διπλωματικής του εργασίας δημοσιεύθηκαν με τίτλο «Altered Brain Functional Connectivity in Small-cell Lung Cancer Patients after Chemotherapy Treatment: A Resting-State fMRI Study». Μετά την εργασία αυτή, είναι πλέον Υποψήφιος Διδάκτωρας στην Απεικόνιση του Ανθρώπινου Εγκεφάλου στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Μηχανικής του ΕΜΠ. Επιπλέον, συνεργάζεται με το Νοσοκομείο «Αγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι υπεύθυνος για την λήψη και την ανάλυση δεδομένων ταυτόχρονου ΗΕΓ-fMRI / Δεματιογραφίας / fMRI για απεικόνιση των περιοχών του λόγου και της κίνησης / fMRI σε κατάστασης ηρεμίας, ως μέρος της προ-εγχειρητικής εκτίμησης ασθενών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η χαρτογράφηση των γλωσσικών περιοχών σε υγιή πληθυσμό και οι διαφορές που μπορούν να παρατηρηθούν στον πληθυσμό ασθενών πριν από τη νευροχειρουργική τους επέμβαση.

  • Ιωάννης Ζώρζος

    Ο Ιωάννης Ζώρζος αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 2019. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Μηχανικής (BIOMED) του ΕΜΠ, με ειδίκευση στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική. Οι κύριοι ερευνητικοί του τομείς περιλαμβάνουν την αποκωδικοποίηση σημάτων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), τη διερεύνηση αρχιτεκτονικών βαθιάς μάθησης για ιατρικές εφαρμογές και την ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-Computer Interface - BCI).

    Με γνώμονα το πάθος για εφαρμογές βαθιάς μάθησης στην ιατρική, ο Ιωάννης ξεκίνησε το ταξίδι του με μια πρακτική άσκηση στην CORSMED, εστιάζοντας στην αυτοματοποιημένη κατάτμηση ιατρικών εικόνων. Παράλληλα με τις διδακτορικές του σπουδές, εντάχθηκε σε μια ομάδα ανάπτυξης για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη δοκιμή μιας εφαρμογής BCI. Μέσω της εφαρμογής αυτής, σήματα EEG χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ενός μηχανοκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου με τη χρήση τεχνικών βαθιάς μάθησης. Επί του παρόντος, ο Ιωάννης κατέχει τη θέση του Μηχανικού Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning Engineer) στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, επεκτείνοντας περαιτέρω την τεχνογνωσία του στον τομέα αυτό.

  • Πηνελόπη Ιωαννίδου

    Πήρε πτυχίο πληροφορικής της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 2009. Έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνίες, το οποίο έλαβε το 2011 από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Στόχος της διπλωματικής εργασίας ήταν η έρευνα και ανάπτυξη των αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για τη μελέτη και την υλοποίηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη μίας αυτόνομης ρομποτικής εφαρμογής με τη χρήση του ανθρωπόμορφου ρομπότ Lego NXT. Αναλυτικότερα, η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της θέσης του ρομποτικού πράκτορα στον ήδη γνωστό χώρο και στη συνέχεια την αυτόνομη περιήγησή του με σκοπό την αναγνώριση QRs και τον εντοπισμό της θέσης τους. Κάθε χρόνο, στο χρονικό διάστημα 2004-2009, λάμβανε την υποτροφία αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) επί του πτυχίου. Επιπλέον, το έτος σπουδών 2010-2011, πήρε επίσης υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για αριστεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

    Επί του παρόντος, είναι υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Έχει ισχυρό υπόβαθρο στα συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων, στη ανάλυση βοϊατρικών σημάτων, στη μαθηματική μοντελοποίηση και την ανάπτυξη οντολογιών. Επίσης διαθέτει προγραμματιστικές γνώσεις που αφορούν τις γλώσσες C, C++, Python, MATLAB, JavaScript, HTML, CSS, jQuery, Protégé, Fluent Editor, OWLGrEd. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν επίσης τη μοντελοποίηση με την ανάπτυξη Οντολογιών και μηχανική μάθηση στον χώρο της υγείας καθώς και τις διαδικτυακές εφαρμογές κυρίως στην ηλεκτρονική υγεία.

  • Μάρκος Καϊσαρλής

    Είναι απόφοιτος της σχολής Hλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ με Master στα τεχνοοικονομικά συστήματα και εργάζεται στην διδακτορική του έρευνα πάνω στον καρκίνο του μαστού. Έχει μακροχρόνια εργασιακή εμπειρία πάνω στις τηλεπικοινωνίες.

  • Βασιλική Καραλίδου

    Η Βασιλική Καραλίδου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Στη διπλωματική της εργασία ασχολήθηκε με την μελέτη και εφαρμογή διαφορετικών τεχνικών επεξεργασίας της κυματομορφής του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG) για την αυτόματη ανίχνευση αρρυθμιών, καθώς και την υλοποίηση και εφαρμογή αλγορίθμων για την εξαγωγή χαρακτηριστικών του ECG με τη χρήση MATLAB. Επί του παρόντος, είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας με τίτλο «Επεξεργασία και Ανάλυση Βιολογικών Δεδομένων» στην ίδια σχολή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν κυρίως την ταξινόμηση παραλλαγών αλληλουχίας (που εντοπίζονται σε γονίδια που προκαλούν γενετικές διαταραχές), την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τεχνικές επεξεργασίας και τμηματοποίησης ιατρικών εικόνων. Επιπλέον, στα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εντάσσονται η Βιοπληροφορική ανάλυση μεγάλου όγκου γενωμικών δεδομένων, η ανάπτυξη εξελιγμένων αλγορίθμων ανάλυσης και επεξεργασίας γενετικών και μεταγραφικών δεδομένων για την εύρεση βιοδεικτών, καθώς και η πρόβλεψη της πιθανότητας κυτταρικών μεταλλάξεων. Επίσης, διαθέτει προγραμματιστικές γνώσεις που αφορούν τις γλώσσες C, C++, Python και MATLAB.

  • Αικατερίνη Καραμπάση

    Η Αικατερίνη Σ. Καραμπάση έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η διπλωματικής της εργασία αφορούσε στην ανάπτυξη ενός ιατρικού Συστήματος Υποστήριξης Απόφασης με στόχο την ανίχνευση βιοδεικτών του Αυτισμού από δεδομένα λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας. Έχει, επίσης, εφαρμόσει Νευρωνικά Δίκτυα (ΝΔ) για την ανίχνευση του μυοκαρδίου από δεδομένα Μαγνητικής Τομογραφίας, κατά την πρακτική της άσκηση και αργότερα. Κατά το παρόν είναι Υποφήφια Διδάκτωρ και υλοποιεί εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορα δεδομένα (ΗΕΓ, λειτουργική ΜΤ) χρησιμοποιώντας πολλαπλές τεχνικές. Προσφάτως έχει χρησιμοποιήσει και παραμετροποιήσει ΝΔ για τη μεταφορά στυλ ιατρικών εικόνων, ενώ έχει υλοποιήσει Aναγεννητικά Aνταγωνιστικά Δίκτυα για τη διαχείριση δεδομένων από μαγνητικό τομογράφο.

  • Βασίλειος Κατσιγιάννης

    Ο Βασίλης Κατσιγιάννης έλαβε το Δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού το 2022 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με ειδίκευση στον Ενεργειακό Τομέα. Από το 2022, ξεκίνησε να παρακολουθεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΕΜΠ, και από το 2023, είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Μηχανικής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ, όπου εργάζεται ως ερευνητής.

    Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων με χρήση τεχνικών και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία ιατρικών εικόνων και την ανάλυση δεδομένων βιολογικών σημάτων και δεικτών.

  • Βαΐα Κοντοπούλου

    Η Βαΐα Κοντοπούλου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2022) και εργάζεται ως Υποψήφια Διδάκτορας στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ίδιου τμήματος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Ανάλυση απεικόνισης EEG, εφαρμογές θεωρίας γράφων και τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση εγκεφαλικών δικτύων. Έχει εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών με χρήση C, Python και Matlab.

  • Βασιλεία Κωσταρίδου

    Η Βασιλεία Κωσταρίδου έχει αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών με ειδίκευση στη Τεχολογία Υλικών. Συνέχισε τις σπουδές της στη Βιοϊατρική Μηχανική και έχει εργαστεί στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας 6 έτη. Από το 2013 συμμετέχει σε έργα σχετικά με τη δημόσια υγεία, την ονοματολογία των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας και τις τεχνικές προδιαγραφές των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Μεταξύ των ενδιαφερόντων της είναι επίσης η ποιότητα στην υγεία και είναι επιθεωρήτρια ISO9001, ISO13485 και CE σε ιατρικό λογισμικό. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτωρ Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργάζεται στην επεξεργασία σήματος επιληπτικών ασθενών και έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ ως junior ερευνήτρια.

  • Χρήστος Μαυρίδης

    Ο Χρήστος Μαυρίδης έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 2012 και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα το 2014 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στη Βιοϊατρική Μηχανική και στην Ιατρική Απεικόνιση στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Επεξεργασία και Απεικόνιση Ιατρικής Εικόνας και Ασύρματα Δίκτυα Βιοαισθητήρων. Έχει εμπειρία προγραμματισμού σε Matlab, Java, C# and C++.

  • Σταύρος Μηλούλης

    Ο Σταύρος-Θεοφάνης Μηλούλης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης «Πληροφορική στην Ιατρική» από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Ανάλυση και Επεξεργασία Ιατρικών Δεδομένων» στη Σχολή ΗΜΜΥ ΕΜΠ ως μέλος του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μηχανικής, ενώ συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε έργα έρευνας και ανάπτυξης. Η βασική του ερευνητική δραστηριότητα σχετίζεται με τη μελέτη ηλεκτροφυσιολογικών σημάτων για την ερμηνεία γνωσιακών και κινητικών λειτουργιών και τη συσχέτισή τους με ιατρικές παθήσεις με χρήση μεθόδων συγχρονισμού και ανάλυσης δικτύων. Πρόσθετα ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν η εφαρμογή υποστηρικτικών συστημάτων mHealth και πρωτοκόλλων αποκατάστασης, η ανάλυση φυσιολογικών και κινηματικών δεδομένων, η επεξεργασία ιατρικών εικόνων, τα συστήματα υποστήριξης απόφασης και η τεχνολογία αισθητήρων. Έχει επιπλέον ασχοληθεί με διαχείριση ιατρικών δεδομένων και ανάπτυξη λογισμικού σε επίπεδο βάσεων δεδομένων και εφαρμογών. Έχει εμπλακεί ενεργά στην εκπόνηση, τον συντονισμό και την υλοποίηση ερευνητικών έργων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ασκεί και διδακτικά καθήκοντα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

  • Δημήτρης Μπίνας

    Ο Δημήτρης Μπίνας αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών της Σχολής Ικάρων ενώ ολοκλήρωσε επιτυχώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Επιχειρήσεων (MBA Telecoms) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2017 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ με ενδιαφέροντα την ανίχνευση καρκινικών περιοχών, ανίχνευση περιοχών με συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά όπως και ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης απόφασης. Eχει συμμετάσχει στο έργο ΕΣΠΑ με θέμα Destiny: Σύστημα υποστήριξης αποφάσεων βασισμένο σε ραδιογονιδιώματα (Radiogenomics) για τη θεραπευτική διαχείριση ασθενών με καρκίνο ωοθηκών.

  • Γεώργιος Μπότης

    Ο Γεώργιος Μπότης είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) απ' όπου απέκτησε το δίπλωμά του τον Ιούνιο του 2021. Έκτοτε είναι μέλος του Eργαστηρίου Βϊοιατρικής Τεχνολογίας (Biomedical Engineering Laboratory) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου και εκπονεί την διδακτορική διατριβή του, ενώ παράλληλα επεκτείνει το αντικείμενο των σπουδών του στα χωρία της Ιατρικής Επιστήμης όντας φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η έρευνά του επικεντρώνεται στην επιστράτευση τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης προς την διαμόρφωση κλινικών συστημάτων για την μελέτη της ασθένειας του Πολλαπλού Μυελώματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται περί την τομή της Μηχανικής με την Ιατρική Επιστήμη και μεταξύ των περιλαμβάνονται η ανάλυση της Ιατρικής Εικόνας, η Βιοπληροφορική και η Γονιδιωματική Μηχανική.

  • Παύλος Πανταζής

    Ονομάζομαι Παύλος Πανταζής και αυτό το έτος ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Finance, στο επιστημονικό πεδίο Financial Mathematics, στο Princeton University στις Η.Π.Α. Η θεματική περιοχή του ερευνητικού μου αντικειμένου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι η Επεξεργασία και η Ανάλυση Ιατρικών Δεδομένων με σκοπό την εφαρμογή μεθόδων στατιστικής ανάλυσης και μηχανικής μάθησης σε Βιοϊατρικά Δεδομένα. Ως προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών απέκτησα μεγάλο εύρος γνώσεων στα μαθηματικά και στους υπολογιστές χάρη στο εκτενές πρόγραμμα σπουδών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εμπειρία μου σε πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς πληροφορικής ενίσχυσε σημαντικά το ενδιαφέρον μου για την υλοποίηση αποτελεσματικών υπολογιστικών αλγορίθμων. Η καλοκαιρινή πρακτική άσκηση που πραγματοποίησα στο Simulation Laboratory Quantum Materials του ερευνητικού κέντρου Forschungszentrum Julich Supercomputer Centre στη Γερμανία πυροδότησε το ενδιαφέρον μου για την έρευνα. Από την άσκηση αυτή απέκτησα εις βάθος γνώση της C++ και εργαλείων παράλληλου προγραμματισμού αλλά και πρακτική εμπειρία στην προσομοίωση και στην επίλυση υπολογιστικά απαιτητικών μαθηματικών προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα επέλεξα για κατεύθυνση εξειδίκευσης το πεδίο των υπολογιστών με επίκεντρο τα νευρωνικά δίκτυα και τη μηχανική μάθηση. Παράλληλα επιδιώκοντας να διευρύνω τις γνώσεις μου και στον τομέα των οικονομικών, ολοκλήρωσα σπουδές επιπέδου Minor Degree στο Finance, στο American College of Greece. Επιπλέον, πραγματοποίησα καλοκαιρινή πρακτική άσκηση στις εταιρείες Boston Consulting Group και Alpha Bank. Η διεπιστημονική φύση των ακαδημαϊκών μου ενδιαφερόντων με οδήγησε στο να επιλέξω θέμα για την διπλωματική μου εργασία στο επιστημονικό αντικείμενο του quantitative finance. Η συγκεκριμένη διπλωματική πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Προβλέψεων και Στρατηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αξιοποιώντας πλήρως τις γνώσεις μου στον προγραμματισμό και τα μαθηματικά, χρησιμοποίησα Νευρωνικά Δίκτυα για να προβλέψω τις ημερήσιες τιμές κλεισίματος των μετοχών του δείκτη S&P 500 και τεχνικές βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίου για τη δημιουργία ημερήσιων χαρτοφυλακίων μετοχών.

  • Σταύρος Πίτογλου

    Ο Σταύρος Πιτόγλου είναι Τεχνικός Διευθυντής (CTO-Chief Technical Officer) και υπεύθυνος για τις δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D-Research & Development) της εταιρείας Computer Solutions ΑΒΕΕ στην οποία εργάζεται από το 2003. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής της Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2004 συμμετείχε ως Project Director και Senior Project Manager σε πολλά μεγάλου εύρους και μεγέθους έργα στα πεδία Health IT/Medical Informatics, καθώς επίσης σχετικά με τη Διαχείριση Enterprise Επιχειρησιακών Πόρων Δημόσιων Οργανισμών. Από το 2018 έχει χρηματίσει συντονιστής, επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων έργων έρευνας και καινοτομίας. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Μηχανικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλος του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) - EMBS Society, μέλος του European Association for the Study of Diabetes και πιστοποιημένος HL7 Control Specialist από τον Οργανισμό HL7 International. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα εφαρμογών μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) στον τομέα της Πληροφορικής Υγείας, Κατανεμημένων Δικτύων (distributed networks) και Ασφάλειας-Ιδιωτικότητας Δεδομένων (data security-privacy).

  • Κωνσταντίνος Ρακτιβάν

    Ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η διπλωματική του εργασία, με τίτλο «Δυναμικός συμβολικός έλεγχος με χρήση SMT επιλυτών» εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού. Επί του παρόντος είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και η έρευνά του επικεντρώνεται στην πλήρως αυτοματοποιημένη κατάτμηση τρισδιάστατης ιατρικής εικόνας χρησιμοποιώντας γεωδαισιακές ενεργές καμπύλες. Στα ενδιαφέροντά του εντάσσονται η υλοποίηση μεθόδων για ορθότερη και πιο αποδοτική ανάλυση και απεικόνιση ιατρικής εικόνας, καθώς και η επέκταση και εξειδίκευση της λειτουργικότητας υπάρχοντος ιατρικού λογισμικού. Είναι εξοικειωμένος με διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των Bash, C, Java, Python και MATLAB, ενώ έχει εμπειρία στην ανάπτυξη ιστοσελίδων, ιδίως στην συγγραφή προσθέτων του WordPress.

  • Παντελής Σύριγγας

    Ο Παντελής Σύριγγας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Απέκτησε το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΤΕ από το ΑΤΕΙ Πειραιά το 2011 και το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 2015 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στην σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 2015. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την βιοϊατρική τεχνολογία, βιοπληροφορική και επεξεργασία ψηφιακών εικόνων. Επιπλέον, έχει εμπειρία αρκετών ετών στον προγραμματισμό (C/C++, Java, SQL).

  • Γρηγορία Τρικαλιώτη

    Eίναι απόφοιτος της Σχολής Ικάρων Τμήμα Μηχανικών (ΣΜΑ) με την ειδικότητα Τηλεπικοινωνιών - Ηλεκτρονικών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στην κατεύθυνση Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ολοκληρώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό πεδίο της Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

    Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Μηχανική Μάθηση, Νευρωνικά Δίκτυα, Επιστήμη Δεδομένων με έμφαση πάνω σε ιατρικά και γεωγραφικά δεδεομένα με χρήση γλώσσας προγραμματισμού Python.

  • Κωνσταντίνα - Ελένη Τσαραπατσάνη

    Η Κωνσταντίνα - Ελένη Τσαραπατσάνη έλαβε το δίπλωμα Μηχανικού Επιστήμης Υλικών από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2021. Αυτη τη στιγμή πραγματοποιεί την διδακτορική της διατριβή με θέμα την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου ιατρικών δεδομένων στο εργαστήριο Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Παράλληλα εργάζεται στο ερευνητικό έργο European Union's Horizon 2020 research and innovation programme - TIMELY στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αξιοποιήση ιατρικών δεδομένων, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και βαθιάς μάθησης, στοχεύοντας στην έγκαιρη πρόβλεψη και αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβάντων, υποστηρίζοντας τελικά τις κλινικες αποφασεις.