Το World Youth Development Forum (WYDF) είναι μια ετήσια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Νεολαίας της Κίνας, τα Ηνωμένα Έθνη στην Κίνα και την οργανωτική επιτροπή του φόρουμ, με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των νέων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της «Ατζέντας του 2030». Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) εκπροσωπήθηκε από τον Κ. Γεώργιο Μπότη, ΥΔ του Eργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της  ΣΗΜΜΥ, υπό τον Καθ. Γεώργιο Ματσόπουλο. Η συμμετοχή του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, μέσω της μορφωτικής ακολούθου κ. Ying Wang, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Έργων του ΕΜΠ, με την επιλογή του εκπροσώπου να γίνεται μέσω ανοιχτής πρόσκλησης του Κοσμήτορα της ΣΗΜΜΥ, Καθηγητή Π. Τσάνακα στους ΥΔ της σχολής με την συμβολή της γραμματείας. Το World Youth Development Forum (WYDF) πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 17 Αυγούστου και συγκέντρωσε πάνω από 2.000 νέους από 130 χώρες στην τελετή έναρξης που έλαβε χώρα στο Πεκίνο. Το φόρουμ περιλάμβανε τέσσερα θεματικά φόρα, το καθένα διεξαγόμενο σε διαφορετική πόλη της Κίνας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συμμετείχε ενεργά στο Θεματικό Φόρουμ για Ψηφιακή Ανάπτυξη, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Τσονγκτσίνγκ παρουσιάζοντας σε μορφή κυκλικής τραπέζης ο καινοτόμο έργο που εκπονείται στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της ΣΗΜΜΥ, υπό τη διεύθυνση του Καθ. Κ. Γεώργιου Ματσόπουλου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, και συγκεκριμένα στην επεξεργασία ιατρικής εικόνας και σήματος, δείχνοντας πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν στην προσωποποιημένη ιατρική. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα από τις πρόσφατες υλοποιήσεις του εργαστηρίου, με ιδιαίτερη αναφορά στα κλινικά συστήματα υποστήριξης απόφασης για τη διάγνωση, ταξινόμηση, πρόγνωση και διαχείριση ιατρικών νοσημάτων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της ευθυγράμμισης αυτής της έρευνας με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, και συγκεκριμένα με τον Στόχο 3 για την καλή υγεία και ευημερία. Τονίστηκε η σημασία της διεπιστημονικής και διεθνούς συνεργασίας στην επίτευξη αυτών των στόχων, όπου το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας πρωτοστατεί, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητού Κ. Γεώργιου Ματσόπουλου, συντονίζοντας πληθώρα ευρωπαϊκών έργων Horizon. Μεταξύ αυτών, το έργο DIOPTRA, που στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου, και το έργο TeleRehaB DSS, που προωθεί την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή κλινική πρακτική για την εκπαίδευση στην αποκατάσταση της ισορροπίας, καθώς και άλλα σημαντικά έργα που συντονίζει το εργαστήριο.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από δραστηριότητες που αναδείκνυαν τον κινεζικό πολιτισμό και τις τεχνολογικές εξελίξεις της Κίνας. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν εμβληματικά ιστορικά μνημεία όπως η Απαγορευμένη Πόλη και το Σινικό Τείχος, εξερεύνησαν την κινεζική τέχνη και καλλιγραφία, ενώ ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογική καινοτομία στην Κίνα μέσω επισκέψεων σε τεχνολογικά πάρκα, πανεπιστήμια, εργοστάσια και κορυφαίες επιχειρήσεις. Είδαν την ανάπτυξη της πόλης Τσονγκτσίνγκ, τις τελευταίες εξελίξεις στο Internet of Things, την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, και σύγχρονες πρακτικές στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, συμμετείχαν σε διαλόγους για τη νεολαία και αντάλλαξαν ιδέες με νέους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς. Το πρόγραμμα είχε μεγάλη κάλυψη από τα κινέζικα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εξασφάλισαν εκτενή αναφορά και προώθηση των δραστηριοτήτων του. Ο κ. Γεώργιος Μπότης απέκτησε σημαντικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια του φόρουμ, όπως η ικανότητα παρουσίασης σε διεθνές επίπεδο και η ενδυνάμωση των διαπολιτισμικών επικοινωνιακών του ικανοτήτων. Η συμμετοχή του, του επέτρεψε να εμβαθύνει στις διεθνείς σχέσεις, να αποκτήσει γνώση για τον κινεζικό πολιτισμό και να επεκτείνει τις δυνατότητες συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προβολή των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Η συμμετοχή του ΕΜΠ στο WYDF ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, αναδεικνύοντας τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ΕΜΠ προσεκλήθη να συμμετάσχει σε μελλοντικά φόρουμ, με ανοικτή πρόσκληση για ενίσχυση της παρουσίας του με περισσότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη συμβολή σε επόμενα διεθνή γεγονότα.